RECURSOS TIC INFANTIL

FONT: Àrea Tic - Àrea Tac a Tarragona

Bloc amb infinitat de recursos TIC per a educació infantil en castellà classificats per àmbits:

- Biblioteca digital.
- Blocs d'infantil.
- Medi.
- Dibuixos.
- Lectoescriptura.
- Música.
- Portals educatius.
- Salut.
- Tutoria.
- ...

EDUCANAVE, RECURSOS TIC INTERACTIUS PER A INFANTIL

FONT: Àrea Tic - Àrea Tac a Tarragona

Recursos TIC interactius per a eduació infantil, en castellà: Educa Nave


"MÉS RECURSOS EDUCATIUS", RECURSOS A PUNT PER IMPRIMIR

Vist a Recursos i eines


Els materials exposats en aquest bloc tenen l'objectiu d'oferir recursos a punt per imprimir per a Primària a fi que totes aquelles persones relacionades o interessades en l'àmbit educatiu se'n puguin beneficiar. Pretén ser un espai comú per a compartir experiències, aprendre de les aportacions dels altres, de tot allò que ens aporta l'educació en l'actualitat, una educació que camina cap a un món cada cop més tecnològic.

El bloc Més Recursos Educatius no té cap finalitat lucrativa. Els continguts publicats són descarregables i tenen el propòsit de ser emprats exclusivament per a l'aprenentatge, respectant la seva autoria i els seus registres corresponents. Estan classificats per etapes (Infantil, Inicial, Mitjà i Superior), per àmbits i per temes.

Esperem que gaudiu d'aquest espai i que us pugui ser ben útil!


WORKSHEET WORKS

FONT: Àrea Tic - Àrea Tac a Tarragona

Worksheet Works ofereix exercicis de matemàtiques en anglès per Primària i Secundària classificats en les següents categories:

9500 ENLLAÇOS

FONT: Àrea Tic - Àrea Tac a Tarragona

9500 enllaços elaborats pel CEIP Ntra. Sra. de Loreto de Dos Torres, Còrdoba. Estan classificats per Primària, Secundària (de moment només primer) i Educació Infantil. A la vegada, dins de cada cicle, la classificació està feta per nivells i continguts. Tasca amb un gran nivell de detall i classificació.



PROPOSTA DE DESPLEGAMENT CURRICULAR DE LA COMPETÈNCIA DIGITAL A PRIMÀRIA


La Marta Fernánez, Coordinadora TAC de l'Escola Joan Maragall del Prat, presenta una proposta de desplegament de la competència digital a Primària (us adjuntem el document en aquest enllaç).

La necessitat que l'alumnat disposi d'una bona competència digital que els permeti adaptar-se ràpidament al pas de la secundària, sobretot arran de la introducció del projecte Educat 2.0, fa més necessari que mai destriar els continguts indispensables per al seu assoliment per tal de programar amb criteri les activitats per a dur a terme a l'aula. Aquest és l'objectiu que ha impulsat l'elaboració d'aquesta guia.

Esperem que sigui una aportació ben profitosa!


FLICKR CREATIVE COMMONS

FONT: Akoranga

Un bon lloc per trobar imatges amb copyleft per als nostres projectes és Flickr Creative Commons. En primer lloc, haurem d'escollir el tipus de llicència en funció de l'ús que vulguem fer de la imatge. La primera opció que ens ofereix Flickr (llicència tipus by) és la més adequada si volem fer una transformació, un póster, un díptic, etc... ja que es tracta de l'opció amb menys restriccions.

Farem clic a "Ver más" i escriurem un terme de cerca al buscador. Apareixeran imatges relacionades amb la nostra cerca ordenades per rellevància. És recomanable que cliqueu "Interesante" perquè Flickr us mostri les imatges més espectaculars. Feu clic a "Presentación" per veure les imatges a tota pantalla i cliqueu el botó "Compartir" per copiar l'enllaç de la imatge que vulgueu utilitzar al portaretalls del vostre ordinador.

MÚSICA AMB LLICÈNCIA COPYLEFT

FONT: Seetio

En aquests temps en què sembla que internet es mou només pels diners i la cobdícia de molts, s'agraeix enormement que apareguin projectes altruistes tan genials com Opsound.

Aquest nou portal busca la lliure difusió de l'art, i incita a artistes i creadors multimèdia a compartir mitjançant llicència copyleft composicions seves, sense royalties, raó per la qual podrem utilitzar-les de forma completament gratuïta, sempre que atribuïm els mèrits al seu creador/a original, i compartim amb la mateixa llicència la nostra feina, si en fem una obra derivada.

Una opció estupenda per posar banda sonora als vostres vídeos i podcasts sense haver de preocupar-se per les llicències. Recomanable 100%.

1000 FONTS GRATUÏTES

FONT: Àrea Tic - Àrea Tac a Tarragona

Mil fonts per baixar de lliure ús: http://www.fontcubes.com/

EXPORTAR-IMPORTAR CONFIGURACIÓ XARXES WIFI EN UN USB


FONT: Àrea Tic - Àrea Tac a Tarragona

Quan tenim configurada una xarxa wifi i la volem traspassar a altres ordinadors podem, amb W7, exportar el procés a una clau USB. Després, només posant el llapis en un altre ordinador, en el menú contextual d’arrencada de l'USB, apareixerà l'opció d'incorporar aquell ordinador a la xarxa wifi de la màquina original on hem capturat la configuració.

Us deixem dos videotutorials que, pas a pas, us expliquen els detalls sobre com fer l'exportació al llapis i la importació a màquina no configurada.



Val a dir que podem generar la configuració des d'un ordinador amb W7 (des de Xp no es pot generar), però podem importar la configuració a W7 i Xp.

PRESENTACIÓ D'EXPERIÈNCIES: LES EINES DEL TALLER

En Luis Rey de l'Institut l'Alzina de Barcelona ens presenta una experiència d'utilització de Google Docs per a l'educació. L'activitat consisteix en la realització d'una presentació sobre les eines utilitzades al taller de tecnologia. Els alumnes treballen per parelles i han d'integrar les seves pròpies imatges i codis QR.

AQUÍ TV3, POSA'T A PROVA


FONT: Àrea Tic - Àrea Tac a Tarragona

Televisió de Catalunya ha posat en marxa el web www.tv3.cat/aquitv3 per acostar tothom, principalment els més joves, al món de la televisió i els elements que la fan possible. Amb un objectiu pedagògic i d’entreteniment, el web proposa un passeig per tots els racons de la televisió per conèixer com s’emet, amb quin llenguatge es treballen els diferents gèneres o com es produeixen els programes, entre moltes altres coses.

Aquí TV3” té per objectiu aportar múltiples recursos per aprofundir en l’educació tant dels joves com de la societat en general en l’àmbit dels mitjans i ofereix una guia de propostes didàctiques adreçada als educadors per orientar-los en aquesta tasca.

COM AVALUEM EL TREBALL EN EQUIP?

FONT: ainhoaezeiza.net

Aquesta és una pregunta que apareix sovint en les reunions d'equip docent, sobretot perquè se sent un gran vertigen quan es passa d'impartir classes basades en el treball individual a desenvolupar projectes de treball cooperatiu. És curiós veure el treball en equip en la llista dels criteris d'avaluació de moltes matèries o treballs de síntesi, sense massa concreció: "Treball en grup: 20%". Caldria que ens preguntéssim: "Quins aspectes del treball en grup avaluarem? Quin nivell esperem, és a dir, què significa obtenir un 20% en treball en equip?, Què cal fer per aconseguir aquest 20%? ..." . Normalment, aquestes preguntes no obtenen resposta.

Per això, en la majoria dels casos, el treball en grup és un assumpte que organitzen, cuinen o pateixen els estudiants, i que els docents qualifiquem sense parar-hi molta atenció.  Moltes vegades ens queixem de les queixes dels alumnes, però és normal que molts prefereixin fer treballs individuals, perquè el treball en grup pot ser una gran pèrdua de temps.

Ainhoa Ezeiza intenta respondre aquestes preguntes al seu bloc. És del tot recomanable que hi feu una ullada. També explora les possibilitats de generadors de rúbriques, com Rubistar, per ajudar-nos a avaluar de forma més acurada els nostres alumnes.


L'APRENENTATGE BASAT EN JOCS


FONT: Educ@contic

Les expectatives sobre l'aprenentatge basat en jocs han augmentat en els últims anys, però és un camp en el qual queda molt per fer. Els joves entenen perfectament el llenguatge dels jocs, se senten atrets per ells i ocupen un lloc important en la seva vida, però tot i això no són molts els professors que aprofiten el seu valor educatiu.

FREE TECHNOLOGY FOR TEACHERS


El propòsit d'aquest bloc és compartir informació sobre els recursos gratuïts que els docents podem utilitzar a les nostres classes. L'autor, professor d'Història, exposa de manera molt didàctica com podem emprar amb una finalitat educativa recursos com el vídeo, els blocs o les eines de Google. També recopila en una llista les aplicacions web gratuïtes més útils des de la seva perspectiva docent.

TOT EL QUE SEMPRE HAVÍEU VOLGUT SABER DE BLOGGER (NOVA INTERFÍCIE) I MAI NO US HAVIEN EXPLICAT... EN CATALÀ

Com ja sabeu, Google ha modificat i ha unificat la interfície visual de tots els seus productes. Això ha provocat que, de cop i volta, tots els tutorials sobre les seves aplicacions hagin quedat inservibles.

A més a més, sempre hem trobat a faltar bons materials sobre Blogger en català enfocats des del punt de vista de l'ús d'aquesta eina per a l'ensenyament i l'aprenentatge. Hem elaborat aquesta guia tractant d'omplir aquest forat. Esperem que us sigui de profit!

Els tutorials que trobareu a continuació estan sota una llicència Creative Commons de tipus By, la més oberta que existeix. Això vol dir que els podeu compartir amb qui vulgueu i fer-ne obres derivades (tutorials adaptats als vostres alumnes, per exemple) sempre que en reconegueu l'autoria a l'equip CRP del Servei Educatiu del Prat de Llobregat.

TOT EL QUE SEMPRE HAVÍEU VOLGUT SABER SOBRE GOOGLE DOCS (NOVA INTERFÍCIE) I MAI NO US HAVIEN EXPLICAT... EN CATALÀ

Ja sabeu que des de fa un temps Google ha modificat substancialment la interfície visual de tots els seus productes. Google Docs no ha estat una excepció. Malauradament, això significa que els tutorials que hi havia sobre l'aplicació han quedat del tot obsolets. Així mateix, existien poques guies en llengua catalana elaborades des del punt de vista dels docents que volen emprar Google Docs a l'aula. És per això que hem volgut omplir aquest buit amb aquest conjunt de materials que esperem que us ajudin a treure el màxim partit d'aquesta poderosa eina.

Els tutorials que trobareu a continuació estan sota una llicència Creative Commons de tipus By, la més oberta que existeix. Això vol dir que els podeu compartir amb qui vulgueu i fer-ne obres derivades (tutorials adaptats als vostres alumnes, per exemple) sempre que en reconegueu l'autoria a l'equip CRP del Servei Educatiu del Prat de Llobregat.

CREA A L'XTEC

CREA és un nou espai a la pàgina de l'XTEC amb recursos i guies sobre aplicacions Web 2.0. Aquesta secció pretén mostrar les experiències que s'estan fent a les aules amb aquestes eines. Trobarem també enllaços a tutorials per aprendre a utilitzar-les, guies d'explotació didàctica on podrem veure tots els passos a seguir per poder introduir-les a l'aula tot vinculant-ho a l'àmbit curricular, i així mateix es podran veure ressenyes, vídeo-clips i podcasts on s'analitza l'ús d'aquestes eines dins l'àmbit educatiu.

MATERIALS PER ALS COORDINADORS TIC DE CENTRE


FONT: Àrea Tic - Àrea Tac a Tarragona

Hi ha una sèrie de temes que els/les coordinadors/es TIC, han de tenir presents en el seu dia a dia de treball al centre. Ja fa temps que l'Àrea Tic - Àrea Tac a Tarragona fa una excel·lent tasca de sistematització dels materials existents per als coordinadors TIC dels centres dispersos per la xarxa o bé n'elabora de propis. El que trobareu no és res més que un recull d'aquesta magnífica feina.  Hi ha temes relacionats amb suport preventiu (planificador de visites), manteniment d'equipaments (Gepse), control de funcionament de les xarxes del centre (Red.es - Heura...), utilització d'eines de salvaguarda d'equipaments (Deep Freeze) i més temes col·laterals que fan que tot l'engranatge de comunicacions / noves tecnologies funcionin al centre educatiu.

INCREMENT SUPORT IN SITU

FONT: Àrea Tic - Àrea Tac a Tarragona

Durant el mes de febrer, en el transcurs de la nova planificació de visites dels tècnics in-situ de l'empresa T-Systems, hauríeu d'haver notat un petit increment en les mateixes. És convenient que, a partir d'ara, verifiqueu al calendari-planificador si aquest increment realment es produeix. Aquest increment i la incorporació d’algun nou tècnic de suport a l’empresa, també pot comportar que canviï la persona que habitualment us donava el servei.